Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Cvartalul Beller - RCS 354(Locul 242/354)

(cvartal, 30 blocuri, 2 - 5 niveluri, anul construirii: 1980)
Cvartalul Beller are chiar în el sau în imediata apropiere cel mai mare număr de restaurante și cafenele de top pe metrul pătrat din București: Raionul de Pește, ZenSushi, Izakaya, Fish House, CAU, Bistromar, Chocolat, Sara, vacamuuu, Cava Bistro, Tasting Room, E3 by Entourage, Pot, Samsara, Kanpai, Mandaloun Maison, B4 Market, Yuki, Four Seasons, Yoshi, Nuba, IT Bistro, Gabbiano, Chez Toni, DonCafe, Elephante, Meet & Eat, Caupona, Mesogios și multe altele.
Amplasament: 71
Estetică exterioară: 43
Estetică interioară: 42
Funcționalitate: 29
Property INDEX: RS 354

Cvartalul Beller, printre cartierele cu cea mai bună reputație din București

Cvartalul Beller cuprinde zona dintre străzile Lt. Aviator Radu Beller, Aviator Ștefan Protopopescu, Banul Antonache, Aricescu, George Călinescu, înapoi în Beller.

După marele cutremur din 1977 s-au schimbat radical standardele de rezistență și siguranță în construcții. Cei de la Proiect București – comuniști excelenți profesioniști în domeniul lor, e bine de știut – au primit asistență tehnică și acces la cele mai noi studii și standarde occidentale, și și le-au însușit foarte repede. Cu aceste noi norme s-a construit, prin anii 80-85, un mic cartier rezidențial între Beller și Calea Floreasca, la marginea Parcului Floreasca, pe patru străzi paralele: Aviator Ștefan Protopopescu, cea de la marginea parcului, Nicolae Constantinescu, Aviator Andrei Popovici, cu enclava Dumitru Darian între ele, și parțial și pe George Călinescu. Inginerii constructori și specialiștii în imobiliare spun că sunt printre cele mai solide blocuri rezidențiale din București în acest moment, mai de încredere decât foarte multe dintre cele construite în viteză după revoluție.

Sunt străzi frumoase.

Înguste, cu sens unic, cu copaci comunitari maturi, câțiva chiar bătrâni, care ajung pe unele locuri să facă un tunel verde vara, când își unesc coroanele. Cea mai frumoasă e Aviator Protopopescu, desigur, fiind chiar la marginea Parcului Floreasca. Unde erau deja construite șase turnuri cu apartamente chiar în parc, șir de turnuri care se continuă acum cu cele patru ale ansamblului One Mircea Eliade. Blocurile noi de pe Protopopescu au fost construite de pe partea cealaltă a străzii. George Călinescu are mai puțini copaci, pentru ca următoarele străzi, Constantin Aricescu și Puțul lui Zamfir să nu mai aibă deloc. Pe fiecare dintre aceste străzi au mai rămas câteva case de dinainte – greu de spus cum au scăpat și care au fost criteriile după care acestea și nu altele. În tot acest mini-cartier au fost construite doar două clădiri noi după revoluție, în locul unor case vechi: George Copos și-a construit o mare vilă pe Aviator Dumitru Darian (un fel de anexă a străzii Andrei Popovici), și bloculețul din Andrei Popovici 5B.

Blocurile sunt toate cu patru etaje,

fără lift, identice ca structură și vizual, cu apartamente relativ mici: 50mp la două camere, 100mp la patru. Spațiile comune (intrări, holuri) construite și ele pe principiul economisirii la maximum a terenului. Toate blocurile au spații verzi în fața și în spatele lor, dar sunt minuscule, nefuncționale (nu sunt bănci să stai acolo, de pildă), au doar un rol estetic. La unele blocuri sunt chiar îngrijite, la altele a crescut ce s-a nimerit. Mai mult de jumătate dintre cele câteva zeci de blocuri au fost izolate termic de către primărie, ocazie cu care le-au schimbat și fațadele. Majoritatea aveau cărămidă aparentă ca decor, foarte frumoasă, de altfel, dar aceasta a fost acoperită la izolarea termică de după anul 2010. Pe de o parte blocurile arată mai bine proaspăt văruite și în câte două culori mai vesele, dar pe de alta mai puțin bine cu toate balcoanele închise cu termopane și cu frumoasele cărămizi dispărute – fie ele și aparente. Un dezavantaj la toate clădirile din cvartal este izolarea fonică destul de mediocră.

Restaurantele

Apartamentele din cvartalul Beller se vând repede și destul de bine, în special datorită reputației de a fi printre cele mai solide din București (garantate la seism de 8 pe Richter), mai solide decât multe dintre cele construite după revoluție. Prețurile sunt cu puțin peste 2,000€/mp util și nu sunt deloc perspective să scadă, ba dimpotrivă… Mai mult, și le fel de important, este că acest cvartal are chiar în el sau în imediata apropiere cam tot ce are nevoie: cel mai mare număr de restaurante și cafenele de top pe metrul pătrat din București: Raionul de Pește, ZenSushi, Izakaya, Fish House, CAU, Bistromar, Chocolat, Sara, vacamuuu, Cava Bistro, Tasting Room, E3 by Entourage, Pot, Samsara, Kanpai, Mandaloun Maison, B4 Market, Yuki, Four Seasons, Yoshi, Nuba, IT Bistro, Gabbiano, Chez Toni, DonCafe, Elephante, Meet & Eat, Caupona, Mesogios și multe altele. Apoi piețele Floreasca și Dorobanți, supermarketuri la scară și două hipermarkets, Kaufland și Carrefour la 10 minute de mers pe jos, mallul Promenada, restaurantele din Parcul Herăstrău tot la un mers pe jos. Ca să nu mai spun și de parcuri: Floreasca, Bordei, Herăstrău după el, Garibaldi și Verdi în partea cealaltă, micile Automatica, George Călinescu și Gheorghe Mărășoiu. Cine mai are toate acestea în jur, preț de o plimbare negrăbită pe jos? (George Butunoiu – ianuarie 2022)

Prețuri din anunțuri:

  • 2,200€/mp util (2 camere, 56 mp utili, 8 mp balcon, parter) – august 2022
  • 3,000€/mp util (2 camere, 50 mp utili, 7 mp balcon, etaj 2) – august 2022

Bloc in Cvartalul Beller, Property Index (residential)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...