Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Andrei Popovici 5B - RS 326(Locul 268/328)

(2 - 5 niveluri, 4 apartamente)
Când a fost pus pe piață, Andrei Popovici 5B era prezentat insistent ca un imobil cu apartamente de lux. Dar dacă acesta este standardul luxului rezidențial, atunci înseamnă că toți cei din cartier au trăit în lux până atunci, doar că nu știau asta...
Amplasament: 61
Estetică exterioară: 41
Estetică interioară: 50
Funcționalitate: 43
Property INDEX: RS 326
Andrei Popovici 5B - Property Index GB Real Estate

Vecinii noului Andrei Popovici 5B trăiseră în lux până atunci, dar nu au știut…

După marele cutremur din 1977 s-au schimbat radical standardele de rezistență și siguranță în construcții. Cei de la Proiect București – comuniști excelenți profesioniști în domeniul lor, e bine de știut – au primit asistență tehnică și acces la cele mai noi studii și standarde occidentale, și și le-au însușit foarte repede.

Cu aceste noi norme s-a construit, prin anii 80-85, un mic cartier rezidențial între Beller și Calea Floreasca, la marginea Parcului Floreasca, pe patru străzi paralele: Aviator Ștefan Protopopescu, cea de la marginea parcului, Nicolae Constantinescu, Aviator Andrei Popovici, cu enclava Dumitru Darian între ele, și parțial și pe George Călinescu. Inginerii constructori și specialiștii în imobiliare spun că sunt printre cele mai solide blocuri rezidențiale din București în acest moment, mai de încredere decât foarte multe dintre cele construite în viteză după revoluție.

Sunt străzi frumoase. Înguste, cu sens unic, cu copaci comunitari maturi, câțiva chiar bătrâni, care ajung pe unele locuri să facă un tunel verde vara, când își unesc coroanele. Cea mai frumoasă e Aviator Protopopescu, desigur, fiind chiar la marginea Parcului Floreasca. Unde erau deja construite șase turnuri cu apartamente chiar în parc, șir de turnuri care se continuă acum cu cele patru ale ansamblului One Mircea Eliade. Blocurile noi de pe Protopopescu au fost construite de pe partea cealaltă a străzii. George Călinescu are mai puțini copaci, pentru ca următoarele străzi, Constantin Aricescu și Puțul lui Zamfir să nu mai aibă deloc.

Blocurile noi sunt toate cu patru etaje, aproape identice ca structură și vizual, cu apartamente relativ mici: 50mp la două camere, 100mp la patru. Pe fiecare dintre aceste străzi au mai rămas câteva case de dinainte – greu de spus cum au scăpat și care au fost criteriile după care acestea și nu altele. În tot acest mini-cartier au fost construite doar două clădiri noi după revoluție, în locul unor case vechi: George Copos și-a construit o mare vilă pe Aviator Dumitru Darian (un fel de anexă a străzii Andrei Popovici), și bloculețul despre care scriu acum.

Andrei Popovici 5B, construit înainte de criza din 2008, e lipit de o casă veche și cu destul de multă personalitate arhitectonică, în rest fiind înconjurat de blocurile cartierului. Îți dai seama că e altă specie față de blocurile comuniste doar dacă te uiți cu atenție. Fiindcă e mic și cu acoperiș de casă, în rest cu greu îl deosebești de celelalte după formă și culoare.

Când a fost pus pe piață, Andrei Popovici 5B era prezentat insistent ca un imobil cu apartamente de lux. Dar dacă acesta este standardul luxului rezidențial, atunci înseamnă că toți cei din cartier au trăit în lux până atunci, doar că nu știau asta… 😊 Nu am mai văzut oferte de vânzare în ultimii ani – și nici nu e de mirare, pentru că e un bloc foarte mic, cu patru apartamente, câte unul pe fiecare etaj – dar dacă apar, e greu de crezut că ar putea depăși prețul mediu al cartierului cu blocuri din anii 80, care e puțin peste 2,000€/mp. (George Butunoiu – ianuarie 2022)

Strada Aviator Andrei Popovici

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...