Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

One Mircea Eliade - RAT 524(Locul 5/328)

(ansamblu rezidențial, 3 blocuri, 13 niveluri sau +, 247 apartamente, anul construirii: 2020)
One Mircea Eliade e un ansamblu rezidențial care face parte din complexul One Floreasca City, ansamblu ce include trei turnuri cu apartamente rezidențiale și un turn cu birouri. Acest ansamblu validează definitiv pe piața de real estate conceptul de lux pe înălțime în România, ceva ce era greu de conceput pentru mulți, până de curând.
Amplasament: 79
Estetică exterioară: 86
Estetică interioară: 88
Funcționalitate: 83
Property INDEX: RAT 524
One Mircea Eliade, One Floreasca City - GB Real Estate

One Mircea Eliade validează definitiv conceptul de lux pe înălțime în România.

One Mircea Eliade e un ansamblu rezidențial care face parte din complexul One Floreasca City care include trei turnuri cu apartamente rezidențiale și un turn cu birouri. Amestecul de nume (Mircea Eliade și Floreasca) vine de la faptul că acest ansamblu e la intersecția celor două bulevarde: Mircea Eliade și Calea Floreasca, iar în spate având Parcul Floreasca.

One Mircea Eliade, One Floreasca City - GB Real EstateAnsamblul dat în folosință în prima parte a lui 2021 e în întregime pietonal, având acces în incintă doar pe jos sau cu bicicleta. Pentru locatari există o singură intrare cu mașina prin Banu Antonache într-un parking subteran imens, pe trei niveluri, care se întinde pe toată suprafața complexului, putând trece de la un turn la altul și prin acest garaj subteran. Sunt 1,200 de locuri în total, dar care le includ și pe cele de la clădirea de birouri și de la restaurante.

Parkingul are două benzi separate, de intrare și de ieșire, cu recunoașterea optică a plăcuțelor de înmatriculare, care deschide automat bariera pentru locatari. Pentru moment unui loc de parcare îi este asociat un singur număr de înmatriculare, însă e posibil să treacă la un moment dat și la un sistem mai avansat de intelligent parking management care gestionează mai multe numere de mașină pentru același loc de parcare, facilități suplimentare de parcare pentru vizitatori etc.

Turnurile sunt bine concepute, structura integrală de oțel și sticlă le dă eleganță, mai ales de la albastrul sticlei fumurii. Și asta îi ferește și de degradare, clădirile rămânând curate și fără urme vizibile de deteriorare vreme foarte îndelungată. De la etajele mai înalte, vederea panoramică asupra orașului, mai ales pe partea cu Parcul Floreasca și cu lacul, lipsa aproape totală a zgomotului, le sporește mult distinctivitatea pe piața bucureșteană de real estate high-end. Cu totul sunt 244 de apartamente și 3 penthouses, câte unul în fiecare dintre cele trei turnuri.

Dispersia suprafețelor este surprinzător de mare, între 49mp pentru garsoniere și 514mp pentru penthouse. Apartamentele cu 3 camere, de pildă, sunt aproape toate sub 100mp. Toate terasele sunt mici, doar ca să existe. La etajele superioare au probleme serioase cu vântul, când bate mai tare. Acoperișurile turnurilor nu sunt accesibile locatarilor, fiind spațiu tehnic. Nu am văzut infrastructura pentru sisteme de scripeți ca să urci obiecte voluminoase, care nu încap în lifturi sau pe scări, către etajele de sus sau pentru cei care spală geamurile. Dar presupun că sunt pitite într-un colț și sunt scoase doar la nevoie. Interesant de văzut cum vor urca la ultimul nivel un pian cu coadă, dacă vreun locatar al penthouse-ului se întâmplă să fie și meloman…

Visitor friendliness 

Holurile centrale ale clădirilor sunt surprinzător de mari, portari cu uniformă. Visitor friendliness e la cotele cele mai înalte printre clădirile rezidențiale din București în acest moment: acoperiș generos la intrare, videointerfoane, uși automate, fotolii în hol, ceva lucrări de artă pe pereți. Ce nu am văzut încă sunt rastelele pentru biciclete, dar sunt sigur că vor apărea în curând și acelea. Au câte două lifturi mari moderne, rapide, silențioase. Nu au scară centrală obișnuită, ci doar una de urgență, îngustă, ca la clădirile de birouri. Holurile de pe etaje sunt placate cu marmură neagră, elegantă, de efect.

La disability access stau foarte bine: nicio treaptă, oricât de mică, pentru cei cu dizabilități motrice (fizice), lifturile largi, după cum am spus. Nu am văzut ceva pentru cei cu dizabilități senzoriale (vedere, auz), însă nu are nimeni în București așa ceva, și nici nu va avea prea curând. Abia dacă în marile orașe din Occident apar și acestea, în ultimii ani.

Pe partea de comunitate și utilități sociale externe stau iarăși bine: ceva locuri de joacă pentru copii pe esplanada dintre turnuri, cofetării, cafenele și restaurante la parterele clădirilor, clinică medicală în incintă. Însă și mai mare avantaj este apropierea de marile restaurante de la Piața Floreasca, la câteva minute de mers pe jos, dar și de cele din Herăstrău, mallul de la Promenada. Însă nu am văzut facilități sociale (amenities) de incintă (în interiorul clădirilor), rezervate exclusiv locatarilor.

Când au fost puse în vânzare, prețurile apartamentelor au fost între 3,200€/mp și 6,700€/mp. Și eram chiar acolo când reprezentanții One United Property au anunțat că au vândut în Turnul 3 (cel mai înalt) cel mai scump apartament din România într-un bloc cu locuințe colective, cu 8.5 Mil. €. Date fiind suprafețele limitate ale etajelor (One Mircea Eliade sunt blocuri înalte, dar suple), din calcule reiese că a cumpărat nu doar penthouse-ul de la ultimul nivel, ci și vreun apartament dedesubt, pentru servitori, copii, bibliotecă, salonul pianului, vinotecă sau cine mai știe pentru ce alte scopuri.  Și mai este bine de știut că aproximativ jumătate dintre apartamentele vândute au fost cumpărate ca investiție, pentru închiriere cu prețuri de 20€/mp, sau mai mult, sau pentru revânzare. Cel mai mare „pachet” despre care știu eu a fost de 35 de apartamente, cumpărate de un cunoscut om de afaceri din domeniul retailului, care acum sunt date toate spre închiriere.

Deci da, One Mircea Eliade validează definitiv pe piața de real estate conceptul de lux pe înălțime în România, ceva ce era greu de conceput pentru mulți, până de curând. (George Butunoiu – martie 2022)

One Mircea Eliade si Blocurile turn din Parcul Floreasca

Prețuri din anunțuri: 

  • 6,300€/mp util (3 camere, 92 mp, et. 10) – decembrie 2021
  • 7,300€ + tva/mp util (3 camere, 88 mp, etaj 12, 1 loc parcare) – mai 2022
  • 6,680€ + tva/mp util (4 camere, 202 mp, 19 mp terase, etaj 15) – mai 2022
  • 5,800€ + tva/mp util (penthouse, 5 camere, 306 mp, etaj 17) – mai 2022

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Companie One United Properties