Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Central Park - RAM 430

(ansamblu rezidențial, 3 blocuri, 6 - 12 niveluri, 456 apartamente, anul construirii: 2008)
Central Park Apartments au fost un ansamblu rezidențial premium pentru middle class la vremea lor, chiar luxos, am putea spune, însă timpurile s-au schimbat mult mai rapid decât au anticipat ei, presupun. Și calitatea materialelor de construcție, și talentul și știința arhitecților, și standardele de living și co-living, și pretențiile cumpărătorilor, și profilurile lor.
Amplasament: 72
Estetică exterioară: 67
Estetică interioară: 73
Funcționalitate: 63
Property INDEX: RAM 430 (Locul 102/373)
Central Park Apartments Bucuresti (Dinu Vintila 6) - Property Index

Central Park, pionierul luxului rezidențial pentru middle class

Cuvinte ca premium sau chiar lux, pe de o parte, și înălțime și densitate mari, pe de alta, erau aproape imposibil de imaginat ca putând să fie puse împreună într-un context imobiliar rezidențial cu doar douăzeci de ani în urmă. Totuși, niște investitori și dezvoltatori mai vizionari în ceea ce privește profilul consumatorului român de real estate au pariat pe acest concept și au lansat aproape simultan, chiar în anul marii crize din 2008, două ansambluri rezidențiale de mari dimensiuni, asemănătoare din multe puncte de vedere. Central Park din Șoseaua Ștefan cel Mare, al lui Nicolae Dumitru, și Emerald Residence din Lacul Tei. Sunt mai multe nume asociate acestui ansamblu: Central Park Apartments, sau Central Residential Park, așa cum apare pe site-ul lui Niro Investment Group (dezvoltatorul), dar toată lumea îi spune acum Central Park

Pentru cei bogați și din clasele superioare, calculele se fac altfel, însă pentru middle class raționamentul a fost și este în continuare următorul: ca să creezi un ecosistem suficient de bine conturat care să mențină atașamentul și atractivitatea grupului, trebuie să oferi facilități sociale care să-i mențină pe membri cât mai mult în site (parc privat, piscine, săli de sport, locuri de joacă și tot ce ține de copii, în special, magazine etc.). Iar dacă-i faci să și interacționeze între ei, să se împrietenească, să aibă interese și activități comune, cu atât mai bine, fiindcă asta consolidează sentimentul de apartenență la grup, desigur… (citește tot în articol separat)

Revenind la Central Park după paranteza de mai sus  care face trimitere către un articol în care subiectul e trata mai pe larg, acesta a făcut pionierat în București și în România, fără îndoială. Lansat chiar în boomul imobiliar de dinaintea marii crize, a impresionat prin mărime, în primul rând, dar și prin multe altele: logica organizării spațiului, calitatea construcțiilor raportată la standardele de atunci etc.

Ansamblul lui Niro Investment are două intrări:

una pietonală prin Dinu Vintilă, care e și adresa poștală a complexului, și una mixtă, inclusiv pentru mașini prin Ștefan cel Mare. Intrarea din Dinu Vintilă arată trist, jumătate din vina lor și alte trei jumătăți din vina primăriei și a politicienilor. O parcare care nu ar fi trebuit să fie pusă acolo, trebuie să faci un adevărat slalom ca să ajungi la poartă. Însă odată ajuns, dai de două gherete de plastic în care stau paznicii, cu tot felul de lucruri aruncate în jurul lor. Acuma, la cât de mult au investit în Central Park, ce ar mai fi însemnat si o mică recepție cu o cameră sau două în plus? Sau chiar cu două, trei scaune pentru vizitatori – îndrăznesc să spun…

Dar odată intrat, lucrurile arată mai bine. Stilul pre 2008-ist se vede peste tot în clădiri. Pe hârtie ei spun că sunt trei blocuri foarte mari cu 11 scări, dar la fel de bine poți spune că sunt unsprezece blocuri acolo, chiar dacă lipite unul de altul. Dispunerea e interesantă: toate sunt plasate oarecum uniform în jurul unui parc privat central, desigur, conform conceptului de bază al oricărui astfel de ansamblu rezidențial pentru middle class. Însă au și o șosea circulară pe exteriorul șirului de blocuri, toate cu câte două intrări, una către parc și cealaltă către aleea circulară. Astfel se asigură o aprovizionare auto cu lucrurile mari fără a afecta defel ambianța interioară.

Parcul merită o descriere aparte.

E destul de mare, are și copaci adevărați, nu doar arbuști ornamentali și plante, alei, bănci, un mic ansamblu artezian la intrare. Undeva, spre un colț, au și un loc de joacă îngrădit pentru copii. Cât despre micile comerțuri de uz curent pe care le-am tot văzut menționate în pliantele de prezentare, nu am găsit decât un mic Food Locker. Dar, din câte știu, au multe magazine mari în apropiere, fiind într-o zona relativ centrală și animată a orașului. Cât privește contractul social, aici stau relativ bine, oamenii își pun puține rufe la uscat pe balcon sau alte lucruri pe care nu ar avea voie să le lase să strice imaginea complexului.

Apartamentele din Central Park se vând cu prețuri foarte diferite de la un proprietar la altul. Cele mai multe pe la 3,500€/mp util, dar am văzut unele chiar sub 2,500€/mp, ceea ce arată că standardul lor a început să rămână în urma vremurilor. Au fost un ansamblu rezidențial premium pentru middle class la vremea lor, chiar luxos, am putea spune, însă timpurile s-au schimbat mult mai rapid decât au anticipat ei, presupun. Și calitatea materialelor de construcție, și talentul și știința arhitecților, și standardele de living și co-living, și pretențiile cumpărătorilor, și profilurile lor. Ca să nu mai spun despre oferta de ansambluri rezidențiale de pe piață… (George Butunoiu – martie 2022)

Prețuri din anunțuri:

  • 3,600€/mp util (apartament 4 camere, 100mp util, et. 3, un loc de parcare) – aprilie 2021
  • 2,400€/mp util (apartament 3 camere, 105mp util, parter, un loc de parcare) – mai 2021
  • 3,700€/mp util (apartament 3 camere, 90mp util, et. 9, un loc de parcare) – iunie 2022
  • 10€/mp închiriere (2 camere, 65 mp, et. 11) – octombrie 2021
Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Dezvoltator Nicolae Dumitru
Companie Niro Investment Group