Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Emerald Residence - RAM 439

(ansamblu rezidențial, 12 blocuri, 6 - 12 niveluri, 280 apartamente, anul construirii: 2008)
La Emerald Residence au mizat pe un profil și pe un comportament al cumpărătorului care a funcționat foarte bine la început, pe o perioadă relativ scurtă, însă care nu numai că nu s-a cristalizat și consolidat conform așteptărilor, ci dimpotrivă. O foarte utilă și gratuită lecție pentru Luxuria, Arcadia și alții ca ei, care au învățat foarte multe din ceea ce au văzut la Emerald, la Central Park...
Amplasament: 71
Estetică exterioară: 69
Estetică interioară: 70
Funcționalitate: 63
Property INDEX: RAM 439 (Locul 90/373)
Emerald Residences Property Index GB Real Estate

Democratizarea Emerald Residence, de la upper class la middle class…

Când scriam despre austeritatea și despre sobrietatea de la Luxuria Residence și de la Arcadia Apartments Domenii, mă tot gândeam la Emerald Residence, fiindcă sunt foarte interesante comparațiile dintre ele. De dragul speculației sociologice, dacă pe Luxuria și pe Arcadia le-am asociat fără ezitare stilului teuton-calvinist de a face lucrurile, Emerald e reprezentanta lifestyle-ului latin, italian.

Emerald Residence a fost pus în vânzare chiar înainte de marea criză din 2008, adică acum 15 ani. În țările așezate, e o perioadă relativ scurtă în ciclurile de real estate, însă pentru piața imobiliară din București e o perioadă lungă. Chiar și pentru specialiști e o mare surpriză să vadă ritmul năucitor în care se schimbă configurația urbanistică în București, conceptele, stilurile arhitecturale, calitatea materialelor și tot ce e legat de construcții – fie ele rezidențiale sau de office.

Dar e normal să fie astfel, fiindcă tot real estate-ul de după revoluție a pornit foarte de jos în România. Clădiri concepute și proiectate absolut rudimentar de arhitecți care nu aveau ce căuta în această meserie, primari și politicieni corupți care aprobau pe bandă rulantă tumori urbanistice. Abia în ultimii ani s-au consolidat suficient de mult unele case de arhitectură care fac acum sistematic proiecte ingenioase, originale, la nivelul celor din Occident. Așa că acele rebuturi arhitecturale din primii ani ai noului capitalism românesc postrevolutionar sunt o mare povară pentru orașe, pentru cartiere, pentru vecini. Și pentru proprietari, desigur, care se gândesc serios dacă nu ar fi mai avantajos să le dărâme cu totul și să facă ceva la standardele actuale.

Când au conceput ei Emerald, erau puține ansambluri rezidențiale în București.

Așa că și-au asumat riscul să-l poziționeze direct în segmentul „upper class”, ca să nu spun cuvântul „lux” folosit chiar de către ei în descrieri și pliante. O asociere de termeni foarte neobișnuită, pentru că foarte rar auzi de blocuri înalte, multe, sute de apartamente destinate fețelor subțiri. Dar ei au reușit inițial, prin mecanismele pe care le-am descris în articolul despre lux și middle class – e un link pe el mai jos, nu mai reiau argumentația.

Dezvoltatorii au mizat pe ce știau ei din piețele imobiliare occidentale. În primul rând, că vom avea primari necorupți și serioși care vor amenaja malurile Lacului Tei. Dar au pierdut pariul, pentru că sunt în continuare insalubre, părăginite, o mizerie! Au riscat și au mizat pe faptul că nu se vor fi schimbări atât de spectaculoase și atât de rapide pe piața imobiliară și că nu vor trebui să facă față unei concurențe atât de redutabile. Au pierdut din nou…

Au mizat, de asemenea, pe un profil și pe un comportament al cumpărătorului care a funcționat foarte bine la început, pe o perioadă relativ scurtă, însă care nu numai că nu s-a cristalizat și consolidat conform așteptărilor, ci dimpotrivă. O foarte utilă și gratuită lecție pentru Luxuria, Arcadia și alții ca ei, care au învățat foarte multe din ceea ce au văzut la Emerald Residence, la Central Park și la alți pionieri în ale ansamblurilor rezidențiale mari, și au știut ce și cum să evite.

La Emerald au spații și ancore sociale pe care marile ansambluri rezidențiale,

destinate acum mult mai clar celor din middle class, nu și le mai pot permite: parcuri private, locuri pentru copii, grădini echipate ca în promenadele publice scumpe, portari cu șapcă și pază ca în filmele americane, săli de sport și câte și mai câte. Sunt frumoase toate, dau bine în prezentări, dar multor rezidenți le cam piere zâmbetul când vine nota de plată cu mentenanța lor curentă, care se adaugă lună de lună la nota de întreținere.

Dar peste toate acestea, a început să se vadă trecerea vremii, și ce pot spera rezidenții este să fie o degradare cât mai lentă, fiindcă o reînnoire a lor nu pare de actualitate. Nu mai există la Emerald Residence sentimentul de apartenență la grup și de coeziune care era la început. Populația e mai eterogenă acum, mai cosmopolită, mult mai greu de ajuns la un consens în orice privință. Au avut câteva vedete la început care au adus alți cumpărători dezirabili și mobilizat comunitatea, însă e prea mare complexul ca să fie sustenabilă o asemenea strategie.

Diferențele încep să se vadă mult mai vizibil acum, față de noile ansambluri rezidențiale, și la arhitectură, estetică, la calitatea materialelor, a instalațiilor. Ofertele de vânzare sunt între 2,000 și 3,000€/ mp util, fără o perspectivă de creștere a prețurilor, după părerea specialiștilor din agențiile imobiliare. Dar cine știe, poate le face Nicușor Dan vreo surpriză plăcută și cresc iar prețurile… (George Butunoiu – februarie 2022)

*

Citiți și:

Prețuri din anunțuri:

  • 3,000€/mp util (250 mp, et. 9) – mai 2022 (imoradar.ro)

Oferte:

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Companie Epsilon Team

Companie Brooklyn Investment