Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Dogarilor Urban Spaces 1 - RAS 492

(ansamblu rezidențial, 2 blocuri, 2 - 5 niveluri, 76 apartamente, anul construirii: 2015)
Urban Spaces Dogarilor sunt printre precursorii culturii imobiliare rezidențiale neo-boeme. În zonele neo-boeme, sau cu potențial neo-boem, scenariul contrastant e aproape obligatoriu, de vreme ce disonanța asumată e unul dintre principalii markeri sociali ai bobos, hipsterilor perfect europenizați. Așa că alegerea celor de la ADN Birou de Arhitectură pentru Dogarilor e cea mai naturală și inspirată.
Amplasament: 83
Estetică exterioară: 81
Estetică interioară: 68
Funcționalitate: 59
Property INDEX: RAS 492 (Locul 24/373)
Urban Spaces Dogarilor, Property Index (residential) GB Real Estate

Urban Spaces Dogarilor, precursorii culturii imobiliare rezidențiale neo-boeme

Știam de mult că ADN este unul dintre cele mai apreciate birouri de arhitectură rezidențială din București. Dar când am văzut surprinzătorul Urban Spaces Sfinții Voievozi (încă neterminat pentru a fi inclus în Property INDEX), mi-am notat în carnețel că trebuie să vizitez cu prioritate blocurile făcute de ei, pentru că sigur se vor plasa direct în partea de sus a topului nostru.

Primul din seria Urban Spaces, construit în 2015, și cel care i-a propulsat în atenția generală a publicului, nu doar în cea a comunității lor de breaslă, este blocul din Dogarilor 26-30. A fost urmat de Mumuleanu 14 și altele câteva pe care le găsiți pe site-ul lor și în multe locuri pe Internet. Sunt proiecte atipice, înaintea vremurilor, și cu siguranță că vor fi considerați precursori ai unui curent care se va dezvolta mult în arhitectura românească.

Urban Spaces își găsesc locul cel mai potrivit în cartierele

și zonele pe care le asociem cu conceptul generic de neo-boemă, sau post-boemă, aripa hipster – viitoarea clasă conducătoare în civilizația occidentală europeană. Și sigur, când au fost plătiți să facă Mora Residence și Londra 27, talentații tineri arhitecți de la ADN au făcut eforturi să-și mai tempereze puțin imaginația, pentru a ieși ceva mai sobru, adaptat cartierului și peisajului din nord.

Strada Dogarilor e iubită de cei cu nostalgii pentru Bucureștiul vechi, cu poezie, cu copaci bătrâni și străduțe niciodată drepte, despre care au tot citit în romanele din copilărie. O stradă liniștită între agitatele Tunari și Icoanei, cu case mici, mijlocii, bloculețe, dar și cu câteva apariții surprinzător de contrastante și de interesante, cum ar fi sediul firmei Ignainstal care se construiește la numărul 19A, sau Central Garden Residence, „blocul fără ferestre”.

Urban Spaces Dogarilor e un proiect destul de mare. Sunt două clădiri distincte, cu 76 de apartamente, unite doar de marele garaj subteran, și cu o frumoasă grădină între ele. Blocul dinspre stradă are spații de birouri la parter. Vara, cel puțin, blocul e acoperit de copaci, așa că nu-l observi de departe. Dar când ajungi în față și vezi designul industrial cu fier și ciment nefinisate de la parter, ți se aprinde un beculeț și te uiți în sus. Îți place ce vezi, și intri instinctiv în tunelul galben, ros de curiozitate.

Când surprindeți discuții aprinse legate de diverse proiecte imobiliare

în zonele vechi ale unui oraș, puteți să fiți aproape sigur că au pornit de la, sau sunt legate de încadrarea în peisaj. Simplificând argumentația, există două scenarii extreme: cel minim invaziv, cu efortul de ieși cât mai puțin în evidență printre cei din jur, și cel ostentativ contrastant. Și sigur, cu un continuum între ele. Din ce am observat noi, când este vorba despre construcțiile noi în zonele cu case vechi, cu personalitate distinctă și bine conturată, apărătorii scenariilor extreme se împart în tabere relativ egale. Iar soluția de mijloc, când e invaziv, dar nu prea tare, însă nici declarat și intenționat contrastant nu este, se pare că deranjează pe toată lumea.

În zonele neo-boeme, sau cu potențial neo-boem, scenariul contrastant e aproape obligatoriu, de vreme ce disonanța asumată e unul dintre principalii markeri sociali ai bobos, hipsterilor perfect europenizați. Așa că alegerea celor de la ADN Birou de Arhitectură pentru Dogarilor e cea mai naturală și inspirată. Nu știu câtă mână liberă au avut la liniile exterioare de la blocurile lor din parcelările Bonaparte-Mora și Mornand, dar se pare că nu atât de multă cum au primit pentru Urban Spaces. Oricum, toate clădirile construite de ei se vând bine. Arhitecții de la ADN au procentual o contribuție mai mare la cei 3,500€/mp util cu care se vând apartamentele din Urban Spaces Dogarilor decât la blocurile lor din Mora Residence și Londra 27, unde amplasamentul e cel mai important criteriu… (George Butunoiu – martie 2022)

*

Referințe:

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Companie Urban Spaces