Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Primăverii Plaza - RS 499(Locul 18/328)

(2 - 5 niveluri, 32 apartamente)
Primăverii Plaza, clădirea din Primăverii 19-21, a marcat un salt vizibil față de standardele învechite în real estate-ul rezidențial. Concurează aproape de la egal la egal chiar cu clădiri construite recent, ceea ce nu e deloc puțin lucru. Au fost printre primii care au introdus în rezidențial intrările și holurile largi, somptuoase, ca la clădirile de office.
Amplasament: 89
Estetică exterioară: 62
Estetică interioară: 81
Funcționalitate: 59
Property INDEX: RS 499
Primaverii 19-21, GB Real Estate Property Index

Primăverii Plaza, luxul lui 2008 care rezistă bine și acum

Am văzut pentru prima dată blocul acela de pe Bulevardul Primăverii în 2010, când Costin Costanda, nepotul unchiului său cu același nume foarte familiar bucureștenilor, a deschis La Mangerie, unul dintre cele mai bune restaurante ale momentului. Nu a fost o mare bucurie să văd un bloc nou pe frumoasa stradă (a fost construit în 2008), dar măcar arăta destul de bine conceput arhitectonic și chiar estetic, cu niște culori încă puțin obișnuite pentru clădirile rezidențiale.

Împreună cu Calea Victoriei, de care a auzit orice român cu mult înainte să o fi și văzut, fiindcă apare în multe romane și filme, bulevardul Primăverii e una dintre cele mai cunoscute străzi din România, încă de pe vremea comuniștilor. Și asta fiindcă pe această stradă își avea Ceaușescu casa, unde e acum intersecția cu Mircea Eliade. După aceea, numele a iradiat către întregul păienjeniș de străzi din jur, ca să delimiteze și să desemneze culmea imobiliară a Bucureștiului, în termeni de orice: notorietate, marker social, dezirabilitate, eleganță etc. Și prețurile cele mai mari, pe cale de consecință.

Acum Bulevardul Primăverii e plin de mașini, dar copacii au rămas.

Casele mari, boierești, au ajuns să fie privite de sus și înghesuite între blocuri și construcții noi. Unele mai frumoase, altele mai urâte, după cum au avut norocul la un arhitect bun cei care au scos banii din cont ca să le construiască. Și e cu atât mai aglomerat cu cât două dintre restaurantele bune și cunoscute ale Bucureștiului, Fior di Latte și Osho, sunt la parterul lui Primăverii Plaza (sau Primăverii 19-21, cum e mai cunoscut), fiecare în câte un colț.

Marea majoritate a blocurilor construite până la criza din 2008 sunt considerate acum destul de primitive, dacă le măsurăm cu standardele la care s-a ajuns astăzi, atât din punct de vedere tehnic, al materialelor și tehnologiilor, dar mai ales ca design, căruia nu i se dădea mare importanță, în special spațiilor comune din interior. Primăverii Plaza, clădirea din Primăverii 19-21, a marcat un salt vizibil față de standardele învechite în real estate-ul rezidențial. Concurează aproape de la egal la egal chiar cu clădiri construite recent, ceea ce nu e deloc puțin lucru. Au fost printre primii care au introdus în rezidențial intrările și holurile largi, somptuoase, ca la clădirile de office. Are garaj în întregime subteran – și chiar cu sistem Klaus – ceea ce nu se făcea încă pe scara largă atunci. Nu te mai miri atât de tare când afli că e al lui Ion Chirescu, arhitect peisagist foarte cunoscut în București, și nu doar pentru proprietățile sale imobiliare (North Area Lake View, de pildă,  tot al lui este, și îi mai găsim clădiri bune și pe Șoseaua Nordului), cât mai ales pentru câteva pasiuni ale sale mai puțin obișnuite…

Privit de departe, ai crede că e un bloc mai mare decât este în realitate. Însă clădirea lipită de el, cu care e spate în spate, e alt spațiu rezidențial, cu intrarea pe Heleșteului, despre care am scris deja. Seamănă din multe puncte de vedere, și ca înălțime, conceptual și cromatic. O scăpare pe care ar fi putut-o corecta ușor în atâția ani, dar nu au vrut să o facă, deși din punct de vedere tehnic ar fi foarte simplu: nu au rampă pentru cei cu dizabilități fizice și scările sunt destul de multe. Însă că au lift care coboară până în garajul subteran, ceea ce le mai simplifică puțin viața celor în scaune cu roți, însă tot trist și frustrant trebuie să fie pentru ei…

Tot ca o confirmare că Primăverii Plaza a fost un lucru bine făcut la vremea lui și că își păstrează valoarea, este că spațiile se închiriază aici cu 20€/mp, ceea ce e mai mult decât în multe vile și chiar birouri noi, moderne. (George Butunoiu – ianuarie 2022)

*

Referințe:

Cartierul Primaverii - Property Index (residential) GB Real Estate

Primaverii Plaza văzut de sus

*

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...