Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Clădirea Bazaltin - RM 357

(6 - 12 niveluri)
Clădirea Piața Charles de Gaulle 4-6, proiectată de Marcel Iancu, e un monument istoric cu numele, pentru că proprietarii de astăzi – care or fi ei – au făcut din ea ceva de pe care sunt sigur că marele arhitect ar cere să-i fie șters numele...
Amplasament: 77
Estetică exterioară: 48
Estetică interioară: 31
Funcționalitate: 38
Property INDEX: RM 357 (Locul 240/373)
Piata Charles de Gaulle 4-6 - GB Real Estate Property Index
Cladirea Bazaltin a lui Marcel Iancu din Piata Ch. de Gaulle

Când te roagă cineva să-i sintetizezi luxul imobiliar din București, spui Primăverii, Aviatorilor, Dorobanți, desigur! Ei bine, toate acestea se unesc într-un singur punct pe hartă, și cerculețul acela se numește Piața Charles de Gaulle!

Ei bine din nou, chiar aici, în rond, arhitectul-pictor Marcel Iancu a proiectat în 1930 o clădire emblematică în stil Bauhaus, cea mai cunoscută din zonă la vremea aceea, acum monument istoric. A fost construită la cererea companiei Bazaltin, specializată în construcţii de poduri şi pavaje, nume sub care a ramas cunoscută după aceea, dar și ca „Blocul Maria Tănase”, după cel mai celebru locatar al său.

În perioada interbelică, imobilul a fost sediul antreprizei de construcții care a realizat primele case din Cartierul Primăverii. În 1945, a intrat în proprietatea URSS, găzduind, în cea mai mare parte a timpului, reprezentanța economică a Rusiei în România.

După dezintegrarea Uniunii Sovietice, clădirea a fost transferată în patrimoniul Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse, printr-un act semnat în 1997 chiar de Vladimir Putin, pe vremea când acesta lucra la cancelaria lui Boris Elțîn.

Însă acum o văd renovată și revenită la viață – văruită, cel puțin, pare ceva făcut în grabă și cu economie. În stânga, unde are vreo opt etaje, scrie Yasu, numele unui hotel, la parter sunt clinici medicale, firme și un fel de cantină ieftină cu autoservire la demisol, cu nume pompos, Osteria Primăverii. Pe o intrare minusculă pentru locatari scrie simplu, Piața Charles de Gaulle 4-6. În spate e o clinică mare stomatologică și un loc viran care arată oribil, în care parchează diverse mașini direct peste gunoaie. Nu sunt sigur, însă e foarte probabil ca și locul acela sa fie tot al lor.

Clădirea Bazaltin din Piața Charles de Gaulle 4-6, proiectată de Marcel Iancu, e un monument istoric cu numele, pentru că proprietarii de astăzi – care or fi ei – au făcut din ea ceva de pe care sunt sigur că marele arhitect ar cere să-i fie șters numele… (George Butunoiu – februarie 2022)

*

Referințe:

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...