Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Parisian Views - RM 453

(6 - 12 niveluri, 16 apartamente)
Între Calea Victoriei și Lascăr Catargiu, pe câteva sute de metri, Victor Manu are de toate: vechea clădire a Institutului de Istorie a Artei George Oprescu, al lui Silvan Ionescu, micul palat Casa Ilie Niculescu-Dorobanțu, în stil neogotic francez făcută de arhitectul Grigore Cerchez, case mici care stau să cadă, blocuri sumbre, fosta casă a lui Spiru Haret, acum landmarkul imobiliar Parisian Views...
Amplasament: 66
Estetică exterioară: 82
Estetică interioară: 81
Funcționalitate: 52
Property INDEX: RM 453 (Locul 67/373)
Parisian Views - Property Index (residential) GB Real Estate

Parisian Views dacă te uiți doar în stânga sau în sus…

Nu și în jos, pentru că la Paris nu vezi mașini parcate pe trotuar, și nici o clădire atât de monstruos proiectată, cum e cea din dreapta, cea din tablă gri închis. Și nici clădiri în ruină ținute atâția ani nerenovate sau nedărâmate, așa cum vezi acum pe Victor Manu – Dumitru Lemnea pe vremea comuniștilor. Vorbesc cei care au făcut clădirea despre alăturarea dintre nou și vechi în urbanismul bucureștean. Da, desigur, doar că ar fi bine de pus în antiteză și interesul comun și ticăloșia, de reflectat și la comparația dintre niște primari de dinainte de război și cei de după revoluția aia din 89.

Între Calea Victoriei și bulevardul Lascăr Catargiu, pe câteva sute de metri, strada Victor Manu are de toate: vechea clădire a Institutului de Istorie a Artei George Oprescu, al lui Silvan Ionescu, micul palat Casa Ilie Niculescu-Dorobanțu, în stil neogotic francez făcută de arhitectul Grigore Cerchez, case mici care stau să cadă, blocuri sumbre, fosta casă a lui Spiru Haret, acum landmark imobiliar, hotelul Minerva cu anticul său restaurant Nan Jing… O poză mai reușită a Bucureștiului, cu bunele și cu relele sale, nici că se putea.

Cu fosta casă a lui Spiru Haret, din capătul dinspre Lascăr Catargiu, a fost așa:

A fost lăsată să se dărâme, din neputință sau din rea intenție, până nu a mai rămas decât fațada din ea, în așa fel încât nu se mai putea recupera nimic și a devenit aprobabilă la primărie pentru un proiect imobiliar neconvențional. Au păstrat și au restaurat foarte bine zidul fațadei ca decor, și în spatele și deasupra lui au făcut Parisian Views Residences, așa cum se vede în poză. Nu e ca la Arghezi 24 Luxury Residence, unde au salvat, totuși, jumătate de casă, ci ca la La Maison Dumbrava Roșie, unde la fel, fosta fațadă a dat o excelentă compoziție arhitecturală.

Îndrăzneț și foarte reușit mi se pare și contrastul extrem dat de combinația neobișnuită de culori în arhitectura rezidențială de condominiu – albul fostei case cu vișiniul bordo al jumătății de sus a clădirii. Spațiile comune din interior foarte bine făcute, de asemenea, elegante, cu cap de arhitect bun.

Dar nu s-au putut abține să nu facă niște locuri de parcare și în fața casei, chiar la intrarea cu coloane, în loc de o grădină, niște flori, copaci, ceva. Ar fi putut face o grădiniță și în jurul clădirii, desigur, nu tot parcare! Au 16 locuri de parcare în garajul subteran și tot atâtea în jurul casei. Oare dacă le-ar fi pus pe toate sub pământ și ar fi făcut ceva frumos în jur nu ar fi putut vinde apartamentele cu mai mult, încât să compenseze costurile suplimentare? Mulți specialiști în real estate și cumpărători cu bani mulți spun că da. Mă tot întreb ce spune Spiru Haret despre mașinile din jurul casei lui când se uită la ele de acolo, de sus… (George Butunoiu – martie 2022)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...