Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Nicora Building - RS 420

2 - 5 niveluri, 6 apartamente
Nicora Building a fost proiectat de un arhitect cu o viziune proprie în ale esteticului. Nu e el cel mai urât din zonă, însă suficient de comun încât după ce îți întorci privirea de la el să-l uiți instantaneu și să nu-ți mai amintești de acolo decât de Comtesse du Barry, cea mai cunoscută și mai rafinată băcănie din oraș, care e la parter.
Amplasament: 86
Estetică exterioară: 47
Estetică interioară: 56
Funcționalitate: 38
Property INDEX: RS 420 (Locul 126/373)
GBRE - Nicora Building in Mircea Eliade

Zona delimitată de Piața Victoriei – Kiseleff – Aviatorilor – Mircea Eliade – Beller – Calea Dorobanților e cea mai întinsă zonă compactă cu o eleganță aristocratică, cu istorie și cu multe secrete, cu poezie. E înverzită, foarte frumoasă, și pe cale de consecință și de departe cea mai scumpă imobiliar din București.

Peninsula de pe Lacul Floreasca, unde sunt Turgheniev, Dante și Gogol, în special, cu fața către Parcul Bordei, e considerată cea mai exclusivistă bucățică din București. E închisă circulației pentru nerezidenți, e verde, e liniște. Aici stă Johannis, în capăt, alături e reședința ambasadorului American, ceva mai încolo locuiește Băsescu într-o casă cu o curte imensă cu jucării pentru nepoți, gard în gard cu el e reședința prim-ministrului. Mai stau avocații mari, personaje mondene, oameni de afaceri cunoscuți. Iar dincolo de Eliade, pe Moliere, stau și se gândesc la noi Ion și Nina Iliescu.

Chiar cum intri pe Turgheniev e o clădire mare, un bloc, se vede că e făcut „după”, fiindcă celelalte sunt vile. E original și neobișnuit dacă te uiți venind dinspre Aviatorilor, dar e obișnuit și destul de banal văzut dinspre Moliere. Dar asta pentru că sunt două blocuri lipite unul de celălalt, de fapt, spate în spate. Observi asta când te apropii și te uiți mai atent.

Blocul din stânga, cel cu galeria de tablouri de la ultimul etaj, puse să se decoloreze la soare prin acoperișul și peretele de sticlă, are un singur locatar, sau doi-trei, cel mult, așa că nu intră în topul Property Index. Însă cel din dreapta da, cel cu numele Nicora Building.

GBRE - Nicora Building in Mircea Eliade

A fost proiectat de un arhitect cu o viziune proprie în ale esteticului. Nu e el cel mai urât din zonă, însă suficient de comun încât după ce îți întorci privirea de la el să-l uiți instantaneu și să nu-ți mai amintești de acolo decât de Comtesse du Barry, cea mai cunoscută și mai rafinată băcănie din oraș, care e la parter.

Nu are garaj, alt semn că Nicora Building a fost construit în vremurile post-revoluție când încă se mai permitea asta. Și nici rampă pentru cei cu dizabilități nu are, deși lărgimea scărilor i-ar fi dat ocazii din belșug să o facă. (George Butunoiu – martie 2022)

*

Referințe:

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...