Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Monetăriei Residence - RS 404(Locul 154/328)

(2 - 5 niveluri, 28 apartamente)
Privit din stradă, ai crede că Monetăriei Residence, de lângă Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni, e un bloculeț, dacă nu ai avea curiozitatea să te uiți la el și dintr-o parte. Atunci ai vedea că e un adevărat complex cu trei clădiri, una cu trei etaje și celelalte cu câte patru, înguste dar care merg mult în spate, pe lângă gardul bisericii.
Amplasament: 75
Estetică exterioară: 55
Estetică interioară: 47
Funcționalitate: 49
Property INDEX: RS 404
Monetariei 6 - Property Index (residential) GB Real Estate

Papucii locatarilor din Monetăriei Residence

Domnitorul Nicolae Petru Mavrogheni (1786-1790) a ctitorit „afară la câmp, la marginea Bucureștiului”, dincolo de capul Podului Mogoșoaiei (actuala Calea Victoriei), un complex de clădiri care urmau să înconjoare palatul de vară al domnitorului, din care făcea parte și o biserică. Cea pe care o știm acum  drept Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni. La acestea se adăugau trei mori de vânt un nou obor „unde să vină locuitorii cu cele ce au de vânzare”, precum şi o grădină din care mai târziu se va dezvolta Parcul Kiseleff. Ansamblul „mavroghenesc” a dat numele cartierului cunoscut ca „mahalaua Cişmeaua lui Mavrogheni”.

Încă din vremea domniei lui Nicolae Petru Mavrogheni, pe lângă mănăstire a funcționat o tipografie unde s-au tipărit lucrări emblematice pentru cultura națională, o școală, precum și un spital numit „Filantropia” (al iubirii de oameni), care păstrează până astăzi același nume. Lăcașul de cult a fost construit în stil baroc în cursul anului 1787, primind, încă de la întemeiere, hramul „Izvorul Tămăduirii”, la fel ca și cișmeaua care fusese și ea pusă sub ocrotirea „Născătoarii de Dumnezeu și pururi Fecioarei Marii”.

Numeroase personalități ale trecutului mai îndepărtat sau mai recent își leagă numele de acest loc.

Biserica MavrogheniHoria Bernea, director al Muzeului Țăranului Român, a ales să-și doarmă somnul de veci în curtea acestui locaș de cult, pentru a fi aproape de instituția căreia i s-a dedicat în ultimii ani ai vieții. Sculptorul Constantin Brâncuși, al cărui portret realizat de artista Silvia Radu atrage imediat atenția, a fost cântăreț al Bisericii Mavrogheni în perioada studiilor la Școala de Belle Arte. Chiar în fața intrării în Biserică se află mormântul lui Ion Heliade Rădulescu, important reprezentant al culturii prepașoptiste și primul președinte al Academiei Române.

Și nu întâmplător. În tipografia care a funcționat în curtea fostei Mănăstiri Mavrogheni a fost publicat „Curierul românesc”, coordonat de Ion Heliade Rădulescu, și tot aici a văzut lumina tiparului „Regulamentul Organic”, prima Constituție a României moderne. Tot în curtea Bisericii Mavrogheni își dorm somnul de veci principesa Zoe Bagration născută Văcărescu, mai mulți membri ai familiei Filipescu, Constantin Mihail Suțu, fiul domnitorului Mihail Șuțu, precum și Moise Nicoară cunoscut patriot și militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Da, Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni e una dintre cele mai frumoase din București. Și să ai o casă chiar în curtea ei este, desigur, un imens privilegiu.

Strada Monetăriei ar fi putut fi minunată,

pentru că are Parcul Kiseleff și frumoasa biserică de-o parte, are în față palatul neo-românesc al Muzeului de la Șosea (Muzeul Țăranului Român acum), în locul Muzeului Etnografic, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială, care a funcționat pe locul fostei monetării a statului până în 1912 – de unde se trage numele. Are copaci, dar casele vechi s-au cam dus și au apărut blocuri noi și nu foarte frumoase în locul lor. Plus vreo cinci milioane de mașini pe care primarii le îndeamnă să parcheze care cum și unde vrea. Iar în celălalt capăt, spre Spitalul Filantropia, deja se vede ce înseamnă „Bucureștiul nou”… ☹

Privit din stradă, ai crede că Monetăriei Residence e un bloculeț, dacă nu ai avea curiozitatea să te uiți la el și dintr-o parte. Atunci ai vedea că e un adevărat complex cu trei clădiri, una cu trei etaje și celelalte cu câte patru, înguste dar care merg mult în spate, pe lângă gardul bisericii. Așa că cei de la etajele de mai sus pot spune cu adevărat că au casa chiar în curtea bisericii.

Ansamblul Monetăriei Residence, sau Monetăriei 6, cum mai este el cunoscut după adresa poștală,

a fost construit prin 2010 și au dat câte un nume de floare fiecărui bloc/ segment: Camelia, Brândușa, Anemona. Pentru un bloc din vremea aceea, arhitectura e surprinzător de reușită și puțin invazivă. Parcajul subteran e foarte mare și bine făcut, e foarte lung. Dar aleea de acces, spațiile comune sunt înguste, fiind limitați de spațiul foarte strâmt în care au trebuit să se încadreze. Nu au rampă pentru cei cu dizabilități fizice și scările sunt destul de multe. Dar au lift care coboară până în garajul subteran.

Și, ca la mai toate blocurile nu chiar în primii ani de la construire, oamenii au început să-și lase papucii pe scară, cutii și tot felul de alte lucruri care scad pe nesimțite valoarea proprietăților. Sigur, nu te interesează când vinde vecinul, dar când încerci să-ți vinzi apartamentul cu peste 7,000€/mp, cum am văzut zilele acestea, sau să-l închiriezi cu aproape 20€/mp, începi să te întrebi de ce vin atât de greu ofertele… (George Butunoiu – martie 2022)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...