Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Lighthouse Residence - RM 417

(6 - 12 niveluri, 68 apartamente)
Lighthouse Residence, construit în 2017, e, așadar, reprezentantul ultimului ciclu arhitectural din Nordului, împreună cu cele câteva deja terminate și despre care am scris de bine. Acestea ies în evidență printre blocurile făcute doar cu zece ani înaintea lor ca fiind un mare pas înainte.
Amplasament: 65
Estetică exterioară: 66
Estetică interioară: 80
Funcționalitate: 46
Property INDEX: RM 417 (Locul 130/373)
Lighthouse Residence - Property Index GB Real Estate

Lighthouse Residence e încă în ultimul ciclu arhitectural bucureștean. Dar nu pentru mult…

Te plimbi prin viermuiala aceea imobiliară dintre Șoseaua Nordului și Nicolae Caramfil și poți ghici dintr-o privire cam în ce an a fost construit fiecare bloc de acolo. Rar în istoria arhitecturii unei regiuni bine delimitate social și cultural poți vedea diferențe atât de mari de la un ciclu la altul – și chiar de la un an la altul – cum e cazul Bucureștiului de după revoluție.

Când ieși cu copilul pe stradă și ajungi în fața hotelului Helvetia sau la Club Tezaal, îi spui: uite, fiule, aceasta era arhitectura anilor 90, o recunoști de la o poștă. Atunci era o mândrie să stai în ele, însă acum firmelor le e jenă să-și mai facă birouri aici și spațiile se închiriază pe nimica toată. Așa că proprietarii se gândesc din ce în ce mai serios dacă nu ar fi mai avantajos să le dărâme cu totul și să construiască ceva la standardele zilei.

Ajungi apoi cu ăla micu pe la Lacul Tei, și îi spui: fiule, aceasta este Emerald Residence! Ce vezi tu aici e arhitectura anilor 2000, acesta era luxul acelor vremuri. Nu sunt nici măcar cincisprezece ani de atunci, și totuși oricine își dă seama că nu vom mai vedea vreodată proiectate clădirile în acest fel, din simplul motiv că specialiștii în imobiliare îi vor avertiza pe dezvoltatori că nu le vor mai vinde. Cumpărătorii au văzut deja cu ochii lor care sunt noile standarde și vor și ei la fel.

Și dacă tot ai ajuns să-i explici cum e cu standardele și cu ciclurile arhitecturale, îi spui:

fiule, hai să vedem Lighthouse Residence, ca să înțelegi cum au început să se facă lucrurile și în arhitectura bucureșteană după 2015. Adică mult mai aproape de felul în care le fac și cei din partea aceea de Europă de la care am fi putut învăța arhitectura încă de la început, însă abia după ce a apărut Internetul am reușit și noi să o facem.

Blocul, nici mare, dar nici mic, e înghesuit între Vida Herăstrău în spate, Nordis Residence Herăstrău Park în față și multe altele, așa cum sunt toate acolo. Are câteva culori cuminți, dar bine alese, o intrare monumentală cu două rânduri de uși largi, o platformă în față, mare consumatoare de spațiu interior scump, dar care dă foarte bine estetic și ca marker de poziționare socială, cu rampă civilizată pentru cei în scaune cu rotile. Și în interior spațiile sunt surprinzător de mari, cu lobby impresionant, luminos, amenajat modern spre minimalist, cu piatră, oțel și sticlă. Apartamentele s-au vândut aici cu 3,000€/mp.

Lighthouse Residence, construit în 2017, e, așadar, reprezentantul ultimului ciclu arhitectural din Nordului, împreună cu cele câteva deja terminate și despre care am scris de bine. Acestea ies în evidență printre blocurile făcute doar cu zece ani înaintea lor ca fiind un mare pas înainte. La fel și cele aproape de finalizare, care sunt toate, din câte am putut să-mi dau seama, la standardele zilei. Dar, după viteza cu care evoluează spre bine lucrurile în arhitectura bucureșteană, sunt sigur că încă înainte de 2025 vor apărea deja clădiri pe care le vom eticheta cu „noua generație”, față de care Lighthouse Residence va fi deja „din alte vremuri”… (George Butunoiu – martie 2022)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...