Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Gorki 32-34 - RB 484

(boutique, 14 apartamente)
Clădirile precum cea din Gorki 32-34 își vor găsi întotdeauna loc în față și vor fi privite cu aceeași simpatie și peste 20 de ani (cum e cea de aici, construită în 2000), și peste 40 și peste mai mult. Iar ca un argument în plus, un apartament aici se închiriază cu vreo 18€/mp, adică aproape la fel ca în incomparabil mai noul și mai modernul său vecin.
Amplasament: 87
Estetică exterioară: 69
Estetică interioară: 78
Funcționalitate: 47
Property INDEX: RB 484 (Locul 32/373)
Gorki 32-34, GB Real Estate Property Index

Sunt sigur că vom privi Gorki 32-34 și peste 50 de ani exact la fel ca acum…

Foarte rar se construiesc acum case ca acum o sută de ani, de pildă. Și vorbesc aici despre stilul arhitectural. Fiindcă ies mai scump, pe ansamblu, raportat la suprafețele utile, fiindcă mulți arhitecți nu mai știu sau nu mai vor să proiecteze astfel, și din multe alte motive. Așa că atunci când apare una pe o stradă și se vede că nu e doar o casă veche renovată, ci una nou construită, lumea cu mirare se uită. Pe Atena am văzut una, pe Șerban Petrescu, și mie mi-au plăcut. Fiindcă iubesc aceste străzi și mi s-a părut un semn de respect din partea proprietarului să construiască astfel. Poate că în altă parte mi s-ar fi părut ciudate, însă aici nu.

Aceeași reacție am avut-o și în fața micului bloc de pe Gorki 32-34,

total diferit de vecinul său de la 26, de pildă, despre care tot de bine am scris. Forme curbe cuminți clasice, conservatoare, culori calde meridionale, acoperiș roșu. Verdele de la balustradele balcoanelor pe fondul crem al fațadei e destul de inedit. Ușa mare din lemn masiv cu canturi de alamă mi-a rămas și ea în partea plăcută a memoriei. Lipsa platformei pentru cei cu dizabilități nu e bună, dar să sperăm că au lift în garaj, măcar. Mie mi se pare că se încadrează perfect în peisaj, mai ales lângă marea clădire a Curții de Conturi.

Despre strada Gorki și despre elegantul cartier al Primăverii am spus multe, nu mai revin. Dar acesta rămâne un subiect bun de dezbatere, dacă blocurile construite în acest fel sunt de preferat celor ultramoderne, de regulă minimaliste. Nu știu dacă va ajunge cineva într-o zi la o concluzie finală clară, însă una parțială pot să o emit eu de pe acum: clădirile precum cea din Gorki 32-34 își vor găsi întotdeauna loc în față și vor fi privite cu aceeași simpatie și peste 20 de ani (cum e cea de aici, construită în 2000), și peste 40 și peste mai mult. Iar ca un argument în plus, un apartament aici se închiriază cu vreo 18€/mp, adică aproape la fel ca în incomparabil mai noul și mai modernul său vecin. (George Butunoiu – martie 2022)

*

Referințe:

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...