Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Emanoil Porumbaru 40-42 - RB 447(Locul 78/354)

(boutique, 5 apartamente)
La Emanoil Porumbaru 40-42 au mult mai multe plante decât vecinii lor. Arbuști jos și plante decorative frumoase la balcoane. Iar vara, sper să-i convingă pe toți locatarii să-și pună ghivece cu mușcate la ferești, ca în Austria. În rest, fiind un bloc foarte mic, cu doar cinci apartamente, au redus spațiile comune la minimumul necesar, însă foarte bine amenajate și întreținute.
Amplasament: 75
Estetică exterioară: 68
Estetică interioară: 76
Funcționalitate: 43
Property INDEX: RB 447
GB Real Estate Property Index - 40-42 Emanoil Porumbaru

Emanoil Porumbaru 40-42, cel mai înverzit bloc de pe cunoscuta stradă

Riflajele cu rol decorativ pentru fațade, în special cele din lemn, sunt la modă acum, le-am văzut în multe locuri, și chiar aici, la Porumbaru 68, dar și pe Monnet, în Cotroceni și în multe alte locuri. Au multe avantaje: nu sunt scumpe și sunt ușor de schimbat, în caz de ceva, țin umbră, îți asigură destulă intimitate dacă sunt pe balcoane. Estetic nu dau rău, asigură contraste interesante și ușor de schimbat, iar pe blocurile mici din zonele cu case vechi le ajută să se încadreze mult mai bine în peisaj. Bine tratate, cu o largă varietate de tipuri de lemn, teak, ipe, cumaru, padouk, iroko, pin termotratat, frasin și altele, pot rezista aproape la fel de mult cât tot restul clădirii.

Micul bloc din Emanoil Porumbaru 40-42, construit prin 2018, din câte știe eu, a ales această soluție eficientă pentru decorarea unui simplu cub de beton, dacă ar fi lăsat fără ele. Și pentru minuscula grădină au ales o soluție simplă, însă mai puțin estetică: un mic gard alb, destul de înalt ca să-i ferească de priviri pe cei de la parter, însă și cât să nu le placă celor care trec pe lângă el.

Dar la Emanoil Porumbaru 40-42 au mult mai multe plante decât vecinii lor. Arbuști jos și plante decorative frumoase la balcoane. Iar vara, sper să-i convingă pe toți locatarii să-și pună ghivece cu mușcate la ferești, ca în Austria. În rest, fiind un bloc foarte mic, cu doar cinci apartamente, au redus spațiile comune la minimumul necesar, însă foarte bine amenajate și întreținute. De remarcat este și acoperișul lung de la ușa de intrare, un lux puțin obișnuit la micile blocuri.

Despre bucata aceea oraș am tot scris, dar mă simt obligat să reiau de fiecare dată:

Cele cinci străzi, Uruguay, Popa Savu, Emanoil Porumbaru, Alexandrina și Gheorghe Șonțu erau giuvaeruri urbanistice, și Bucureștiul ar fi meritat să rămână astfel. Dar politicienii și primarii au decis altceva. Toate s-au umplut de blocuri. Nu sunt blocurile un rău în sine, ci cele făcute de arhitecți care nu au mai deschis vreo carte după ultimul examen de la facultate, și aprobate de alți arhitecți care fură, pur și simplu. Și nu doar frumusețea și viitorul unui întreg oraș. Alexandrina a fost ceva mai ferită, dar Gheorghe Șonțu e compromis definitiv. Uruguay a pierdut deja jumătatea dinspre Aviatorilor, iar Emanoil Porumbaru încearcă din urmă să-l prindă. Popa Savu e încă în faza de inventariere a caselor care vor fi cumpărate și apoi dărâmate.

Rar poți vedea atâtea contraste înșirate pe câteva sute de metri, cum vezi pe Emanoil Porumbaru. De la Ion Mincu și până la Prezan vezi istoria de treizeci de a arhitecturii postdecembriste ilustrată mai precis decât ar putea să fie descrisă și analizată în orice manual, oricât de gros ar fi acesta. Pe Emanoil Porumbaru abia în ultimii ani se construiesc blocuri civilizate. Dar asta spunem noi acum, să nu credeți că acum zece, douăzeci de ani nu se găseau destui cărora să le placă și cele pentru care acum orice student de anul I ar pica de la primul examen. Și la concept și la proporții și la estetică și la tot! (George Butunoiu – martie 2022)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...