Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Cvartalul Uruguay – blocurile semi-comuniste - RS 425(Locul 120/328)

(cvartal, 7 blocuri, 2 - 5 niveluri, 100 apartamente, anul construirii: 1970)
Măsurat pe Google Maps, împăduritul Cvartal Uruguay are 2 hectare. Și dacă împărțim asta la 7, câte blocuri sunt, vedem o de invidiat și incredibil de mare suprafață de spațiu verde pentru fiecare bloc, aproape imposibil de egalat în centrul orașului, și chiar la marginile lui. Din calculele noastre, doar Cvartalul Kiseleff îl întrece, cu cele 5 hectare la 6 blocuri.
Amplasament: 80
Estetică exterioară: 58
Estetică interioară: 46
Funcționalitate: 52
Property INDEX: RS 425
Cvartalul Uruguay, Property Index (residential) GB Real Estate

Cvartalul Uruguay, cel mai bine plasat și cotat ansamblu rezidențial comunist din București.

Cvartalul Uruguay cuprinde cele 7 blocuri construite în anii 70 în pădurea de o parte și de cealaltă a străzii Uruguay, în porțiunea sa dintre Maior Gheorghe Șonțu și blocurile lui Gheorghe Gheorghiu Dej de pe Kiseleff (Cvartalul Kiseleff).

Strada Uruguay a fost foarte frumoasă. Se întinde peste două bucăți de București elegant și bogat: Parcelarea Uruguay și Parcelarea Docenților. Dar frumusețea e fragilă, și când vin oameni necitiți și corupți la primărie și în politică, o pot face praf cu câteva semnături pe avizele de construcție. S-a urâțit acum miniona stradă în capătul dinspre Bulevardul Aviatorilor, de la blocurile construite acolo după bunul plac și nesimțul estetic ale fiecăruia. Pe la mijloc încă rezistă, și e încă frumoasă în capătul dinspre Kiseleff, cu pădurea sa despre care am zis mai multe când am vorbit despre Cvartalul Kiseleff.

Măsurat pe Google Maps, împăduritul Cvartal Uruguay are 2 hectare. Și dacă împărțim asta la 7, câte blocuri sunt, vedem o de invidiat și incredibil de mare suprafață de spațiu verde pentru fiecare bloc, aproape imposibil de egalat în centrul orașului, și chiar la marginile lui. Din calculele noastre, doar Cvartalul Kiseleff îl întrece, cu cele 5 hectare la 6 blocuri.

Cele 7 blocuri aproape identice din acest cvartal au fost construite în anii 70,

când au fost câteva încercări timide de relaxare ideologică, înainte de marea și decisiva țicneală politică din anii 80 a lui Ceaușescu. Cum în comunism nu trebuie să existe proprietari, toate blocurile construite erau ale statului, și apoi apartamentele distribuite cetățenilor după criterii și în condiții stabilite de partid. Dar în anii 70 au făcut câteva experimente și au permis câtorva cetățeni bine verificați și cu retribuții mai mari (cuvântul „salariu” era interzis) să se asocieze și să dea banii în avans pentru ca partidul să le construiască un bloc numai pentru ei. Bloc în care – țineți-vă bine! – erau direct proprietari! S-au construit mai multe blocuri în acest sistem în București, dar și în alte câteva orașe, pentru apropiații sau protejații partidului, care aveau și ceva bani deoparte, nu numai pentru mâncarea de la o lună la alta.

Și da, aceste 7 blocuri din pădurea Cvartalului Uruguay cu 4 niveluri, cu câte 12-16 apartamente fiecare, s-au construit „cu banii jos, în avans”, pentru vreo sută de astfel de norocoși ai vremurilor. Foarte bine proiectate și construite pentru standardele de atunci, și chiar și pentru cele de astăzi, dacă este să le măsurăm cu numeroasele imposturi imobiliare rezidențiale pe care le vedem la tot pasul. Holurile sunt largi, ușile mari, scările și culoarele comune la fel, a doua intrare e și ea mare, nu doar o simplă ușă de serviciu.

Blocurile s-au degradat în timp, desigur, însă mai puțin decât cele pentru mase, pentru oamenii de rând din cartierele populare. Aici au stat, și locuiesc în continuare bucureșteni care nu fac mizerie pe jos, nu mâzgălesc pereții, nu fură plantele de pe hol, mai pun bani din când în când pentru reparații comunale. Așa că între aceste blocuri din anii 70 și unele dintre cele construite de-a valma după revoluție în anii 90, sunt convins că mulți le-ar alege pe acestea din Cvartalul Uruguay.

Ca să nu mai spun despre grădini…

Când am spus „pădure” mai sus, e ceea ce vedem acum, adică după 50 de ani în care au avut timp să crească mulți copăcei plantați atunci, pentru umbra și confortul de partid. Cei care nu cunosc aceste grădini pot să-și facă o vagă idee din poze. Dar răcoare și ciripitul păsărilor nu le vor simți niciodată prin ecranul laptopului… 🙂 Și ca să înțelegeți mai bine ce spun, vedeți că nu am reușit să pozez nici măcar un singur bloc întreg, nu e vreunul care să nu fie acoperit de copaci, indiferent de unde te-ai uita.

Grădinile nu sunt atât de mari precum cele ale mai venerabilelor și mai comuniștilor vecini din Cvartalul Kiseleff, însă destul cât să-și facă locatarii locuri de joacă pentru copii, să-și pună hamace, băncuțe și alte cele. Dar mai micimea aceasta se dovedește a fi un mare avantaj, până la urmă, pentru că nu vor vedea apărând macarale într-o zi acolo, ca la vecini! Cum a fost cu Kiseleff 16 sau cu blocul care se face unde se termină Cvartalul Kiseleff în Gheorghe Șonțu. Da, din fericire grădinile lor nu sunt atât de mari încât să se poată construi vreun bloc acolo – fie el și ca acela din Toamnei 134

Au câteva garaje acoperite în colțul dinspre Gheorghe Șonțu, dar nu le folosesc, sunt abandonate și mizerabile, adăposturi pentru oamenii străzii. Însă e bine de știut că garajele subterane care sunt în spatele blocului „lui Gheorghe Gheorghiu Dej” de pe bulevardul Prezan (Cvartalul Kiseleff în topul Property INDEX), mai exact între acestea și blocurile din „Cvartalul Uruguay – blocurile semi-comuniste” au fost proiectate să fie și adăposturi antiatomice. Nu știu dacă chiar mai sunt funcționale acum pentru acest scop, foarte probabil să nu mai fie „în timp real”, însă presupun că pot fi repuse în circuit, în caz de… Oricum ar fi, cred că le ajung locurile pe aleile din jur, fiind puține apartamente, și mai ales fiindcă mulți amatori de parcări gratuite nu știu de aleile care duc în spate – în special de cea înfundată. Și nu au nici un fel de magazin sau alte comerțuri pentru necesități uzuale în apropiere, trebuie să meargă mult pentru orice au nevoie.

Fiind puține apartamente în tot cvartalul, ofertele de vânzare sunt rare. Dar sunt surprinzător de diferite. Am văzut și cu 3,000€/mp, dar și cu 5,000€/mp – limita de sus comparabilă cu ofertele în clădirile rezidențiale de top, construite în ultimii ani la cu totul alte standarde arhitecturale, de funcționalitate, calitate a materialelor și construcției. Oricum, dată fiind poziția, cele două hectare de grădini cu pădure, dimensiunile reduse ale blocurilor și nivelul social relativ ridicat al ocupanților, cvartalul Uruguay este poziționat cel mai sus în topul Property INDEX dintre toate ansamblurile cu blocuri comuniste, pre-revoluționare, și așa va rămâne, fără îndoială, pe vecie. (George Butunoiu – mai 2022)

Prețuri din anunțuri:

  • 2,500€/mp util (3 camere, 86 mp utili, etaj 1) – mai 2019
  • 4,400€/mp util (3 camere, 86 mp utili, 17 mp terasa, etaj 3) – ianuarie 2022
  • 5,400€/mp util (4 camere, 143 mp utili, 32 mp terasa, etaj 1) – august 2022

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...