Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Cvartalul Primăverii – blocurile sovietice - RCS 344(Locul 262/354)

(cvartal, 19 blocuri, 2 - 5 niveluri, anul construirii: 1950)
Dacă un primar cu viziune ar propune dărâmarea câtorva dintre cele 19 ale Cvartalului Primăverii – blocurile sovietice (în special a celor cu 2 etaje) și înlocuirea cu blocuri moderne și elegante cu 4 niveluri (standardul pentru Parcelarea Monnet, de care aparține acest cvartal), cred că ar face un mare serviciu și locatarilor, și bogaților vecini de cartier, și Bucureștiului și comunității.
Amplasament: 87
Estetică exterioară: 27
Estetică interioară: 15
Funcționalitate: 33
Property INDEX: RS 344
Cvartalul Primaverii - blocurile sovietice, Property Index (residential)

Cvartalul Primăverii – blocurile sovietice care au vrut să fie un exemplu și o palmă ideologică…

Cvartalul Primăverii – blocurile sovietice cuprinde cele 19 blocuri construite în anii 60 pe trei străzi: Jean Monnet, Maxim Gorki și Lev Nicolaevici Tolstoi, în porțiunile lor dintre străzile Teheran și Amiral Constantin Bălescu.

Unul dintre visurile cele mai scumpe comuniștilor ideologici din primele generații a fost ca toată lumea să locuiască în blocuri. Au distrus cartiere întregi pentru asta, au pus la pământ casele și au făcut blocuri în locul lor, se pregăteau să facă asta și cu satele românești, unul câte unul. Și blocuri nu doar pentru „masele largi, populare”, ci chiar și pentru comuniștii din conducerea conducerii. Așa a proiectat și a construit Gheorghe Gheorghiu Dej faimoasele bloculețe din Parcelarea Docenților, pentru spuma comunistă, puse la noi pe site sub numele de Cvartalul Kiseleff. Doar că nu toți comuniștii erau acolo din idealiste convingeri, ci mulți jinduiau la vilele burghejilor (sic), așa că l-au păcălit pe Gheorghiu Dej cum că frașii ruși abia așteaptă o astfel de mișcare imprudentă, și bloculețele au ajuns și la alții care nu fuseseră pe listele inițiale.

Pentru clasa muncitoare au luat de la ruși proiectele cu totul ale blocurilor proletare, ca să nu mai fie nevoie să le proiecteze din nou aici. Le-au luat și pe cele despre care acum citim prin romanele lui Bulgakov sau Pasternak, cele cu o singură bucătărie comună și un singur closet pe etaj, dar din câte știu eu nu au apucat, sau nu au vrut le facă. Așa că au început cu seria „premium” a blocurilor în care aveai o chicinetă și un closet numai și numai al tău, însă trebuia să-ți ții toate borcanele cu murături și o parte din mobilă pe holul blocului, pentru că nu încăpea înăuntru.

Standardul luxului rezidențial bolșevic-sovietic era apartamentul cu două camere,

de 40mp, cu trecere din una în alta – cât să ai ceva deasupra capului, adică. Prin anii 70 comuniștii au mai lăsat 5mp de la ei, pentru un hol suplimentar și camere decomandate, așa că norma comunistă de 45mp la două camere decomandate a devenit și a rămas punctul de referință până la revoluție. Cartiere întregi s-au construit astfel, dintre care unele încă bine plasate și cotate, cum ar fi cele din Cvartalul Beller.

Cum Cvartalul Primăverii și toate burghezismele din Kiseleff și Aviatorilor erau ilustrări imobiliare extrem de negative și de nocive pentru clasa muncitoare, comuniștii le-au „plombat” cu blocuri sovietice pe unde au putut și au găsit câte un loc liber. Ca să dea un exemplu și o palmă ideologică, bineînțeles. Sigur, au fost multe propuneri și discuții ca aceste cartiere opuse inamice ideologic să fie dărâmate cu totul, însă unii tovarăși s-au împotrivit – din rațiuni explicate mai sus. Așa că dărâmarea lor a tot fost amânată, până a venit revoluția. Care revoluție, cu noii comuniști și cu noile generații de politicieni semi-analfabeți și corupți, duc mai departe idealul comunist originar, dărâmând case și făcând blocuri în locul lor. Însă nu pe toate odată, ci una câte una. Și nu cu blocuri sovietice, ci cu altele, ceva mai europene.

Cvartalul Primăverii – blocurile sovietice are 19 blocuri de-o parte și de cealaltă a celor trei străzi. Blocuri cu câte două sau trei etaje. Din motive pe care încă nu le-am pătruns, unele dintre ele țin drapelul cu tricolor deasupra intrării tot timpul anului, și nu doar la vreo zi națională sau un eveniment anume. Care intrări, holuri și spații comune arată nu foarte diferit de ce citeam noi în romanele rusești sau în actualele filme „de artă”, care iau premii pe la festivalurile internaționale.

Multe blocuri sunt serios deteriorate, dar sunt și câteva mai îngrijite.

Și nu toate blocurile de acolo sunt la fel. Sunt unele cu apartamente de 40mp la două camere, dar și de 65mp, ceea ce intra atunci mai degrabă în categoria luxului rezidențial absolut. O parte dintre ele au încălzirea cu sobe de teracotă legate la rețeaua de gaze. Printre blocuri vezi adesea construcții improvizate, probabil magazii pentru cei care au mai multe cutii și lucruri decât încap în „cutiile de chibrituri” – cum mai sunt alintate aceste blocuri. Construite ilegal, presupun, dar ce mai contează o magherniță în plus în București – fie ea și în Primăverii?

Surprinzător sau nu, prețurile sovieticelor bloculețe din Cvartalul Primăverii sunt apropiate de cele ale incomparabil mai solidelor și mai bine făcutelor din vecinul Cvartal Beller – adică vreo 2,000€/mp. Sigur, când dai 120,000€ pe un apartament de 55mp cu două camere aici, 100,000€ sunt pentru domnul Jean Monnet și 20,000 pentru bloc. Ca să nu mai amintesc și de gluma bunului meu prieten agent imobiliar de când se știe pentru acest cartier, care spune că, de fapt, dai 140,000€ lui Jean Monnet și 20,000€ primești tu ca să locuiești acolo. Dar așa sunt oamenii, cinici și răi… 🙁

La modul general, eu mă opun destul de vehement dărâmării caselor și clădirilor vechi pentru a face loc blocurilor, însă aici nu m-aș împotrivi, ba dimpotrivă! Dacă un primar cu viziune ar propune dărâmarea câtorva dintre cele 19 ale Cvartalului Primăverii – blocurile sovietice (în special a celor cu 2 etaje) și înlocuirea cu blocuri moderne și elegante cu 4 niveluri (standardul pentru Parcelarea Monnet, de care aparține acest cvartal), cred că ar face un mare serviciu și locatarilor, și bogaților vecini de cartier, și Bucureștiului și comunității. Dar să așteptăm să ajungă ideea și la el… (George Butunoiu – mai 2022)

Prețuri din anunțuri:

  • 2,200€/mp util (2 camere, 45 mp utili) – august 2022
  • 3,100€/mp util (3 camere, 70 mp utili, etajul I) – august 2022

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...