Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Cvartalul Kiseleff – blocurile lui Gheorghiu Dej - RCS 423

cvartal, 6 blocuri, 2 - 5 niveluri, 50 apartamente, anul construirii: 1960
Dar adevărata unicitate a blocurilor din Cvartalul Kiseleff - Mareșalul Prezan vine din grădinile și pădurea care le înconjoară, dincolo de garduri. Nici măcar ansamblurile rezidențiale din oraș nu au așa ceva, darămite vreun blocușor sau un bloc rezidențial...
Amplasament: 83
Estetică exterioară: 49
Estetică interioară: 37
Funcționalitate: 53
Property INDEX: RS 423 (Locul 121/373)

Cvartalul Kiseleff, testamentul comuniștilor bătrâni

Cvartalul Kiseleff cuprinde cele 6 blocuri cu câte 2+1 etaje construite în anii 60 lângă Arcul de Triumf, pe bulevardul Mareșal Constantin Prezan, începând de la strada maior Gheorghe Șonțu, cotind apoi pe Kiseleff, până la Docenților.

Gheorghe Gheorghiu Dej locuia ca un burghez pe Kiseleff, pe mâna dreaptă cum mergi de la Arcul de Triumf către Ambasada Rusiei. Acolo avea el faimoasele grădini de vară, cu arteziene și heruvimi, care au ajuns în cele din urmă la Dan Ioan Popescu, și de acolo la doamna Cherecheș care construiește acum în locul lor marele și faimosul deja bloc Kiseleff 45, ce va fi gata cu totul la începutul următorului an.

Și într-o seară, prin anii 50, tovarășul Gheorghe Gheorghiu Dej a avut o viziune:

să adune toată floarea comunismului românesc într-un singur loc, în jurul său. Și a decis construirea a șase blocuri nemaivăzute de partea cealaltă a bulevardului Kiseleff, în Parcelarea Docenților, într-un ansamblu care a fost luxul imobiliar suprem până la revoluție, dar și o bună bucată de vreme după aceea. Și nici acum nu e departe, dacă vedeți ce loc are în topul Property INDEX. Ca o confirmare, aici au locuit Traian Băsescu și Adrian Năstase, de pildă, în plina lor glorie.

Cei care locuiesc acolo spun că există o întreagă rețea de tuneluri subterane și de alte secrete păstrate bine și în ziua de astăzi, dar nu știu nici ei dacă erau deja când au început construcția complexului, în anii 60, sau au fost construite odată cu el. Dar ce se știe cu certitudine este că marii tovarăși nu aveau deloc același entuziasm ca al șefului lor în ceea ce privește comunizarea lor rezidențială. Cei mai mulți dintre ei nu mai voiau „la bloc” – fie el și de lux – și jinduiau deja la marile case și vile burgheze din apropiere. Așa că au reușit să-l convingă pe Gheorghiu Dej să nu se mute chiar toți acolo, explicându-i că dacă marele frate sovietic se supără într-o zi și bombardează complexul, i-ar omorî pe toți deodată. Or, ei preferau să fie omorâți pe rând.

Surprinzător, argumentul a fost luat serios în calcul, și în Cvartalul Kiseleff s-au mutat doar o parte dintre cei puși inițial pe listă. Restul apartamentelor au fost date unor apropiați sau altor protejați ai vremurilor, și nu doar politicieni, ci și diplomați, intelectuali și chiar artiști. Acolo au locuit matematicianul și academicianul Mircea Malița și pictorul Alexandru Ciucurencu, în blocul de la intersecția lui Kiseleff cu Prezan, pictorul Sabin Bălașa, urmat acum de fiul său, generalul Dragnea.

Dintre cei mai noi, Traian Băsescu și Adrian Năstase au fost vecini în primul bloc din serie,

cel dinspre Maior Gheorghe Șonțu, unde acum este sediul PSD Sector 1. În următorul au acum sediul fostul președinte Emil Constantinescu și al său Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL). Doina Levinza a reușit chiar să construiască o extensie în spate, și stă foarte confortabil în unul dintre blocuri. Dar se stă și cu chirie de la RAPPS acolo, nu sunt doar cei care au reușit să își cumpere apartamentele. Theodor Baconschi când a fost ministru de externe, Adrian Severin locuiește și acum acolo cu o chirie mică-mititică la RAPPS, probabil ca pedeapsă suplimentară pentru condamnarea sa, și mulți alții.

Cele 6 blocuri din Cvartalul Kiseleff au câte două etaje și încă unul mai mic și retras deasupra – câte 8-10 apartamente fiecare. Au și lifturi – ceva nemaiauzit pe vremea comuniștilor, care dăduseră și o lege ca în toată țara doar blocurile de la cinci etaje în sus să aibă așa ceva. Cele de pe Prezan au și diverse extensii, probabil ilegale, care le fac să arate destul de lamentabil acum – dincolo de inevitabila îmbătrânire și demodare. De urmărit și marele bloc în construcție acum, vizavi de Gheorghe Sonțu 10-12. Cele de pe latura Kiseleff sunt mai bine întreținute și arată chiar rezonabil.

Dar adevărata unicitate a blocurilor din Cvartalul Kiseleff vine din

grădinile și pădurea care le înconjoară, dincolo de garduri. Sunt imense și foarte frumoase, cu copaci bătrâni și multe alte lucruri care nu se văd în poze. Nici măcar ansamblurile rezidențiale din oraș nu au așa ceva, darămite vreun blocușor sau un bloc rezidențial. Poate doar cele din jurul Bucureștiului să aibă, sau să se apropie – dar acolo e cu totul altceva. Cea mai mare grădină o are blocul din mijloc, din colț, cel de la numărul 24A. Un adevărat parc de peste un hectar, cu bănci, grădini de trandafiri și mii de alte flori. Măsurat pe Google Maps, cele 6 blocuri au în total cam 5 hectare de grădini îngrădite în jurul lor.

Parcurile nu sunt în proprietatea locatarilor, ci a RAPPS, și cei de acolo stau deocamdată liniștiți, gândindu-se că nu vor vedea într-o zi buldozere săpând fundația vreunui nou bloc, dar mai știi? La capătul dinspre Șonțu chiar asta se întâmplă, un mare și mândru bloc va apărea anul viitor. Stelu a reușit să-și strecoare o vilă între blocurile de pe Kiseleff, pe Intrarea Peru, vilă transformată apoi în marele bloc Kiseleff 16. Și ultima lor speranță, tunelurile și subteranele care ar putea împiedica noi construcții, începe să fie atacată din toate părțile de noile tehnologii, care pot construi acum pe orice teren, indiferent ce ar fi alături sau dedesubt.

Garajele subterane care sunt în spatele blocului „lui Gheorghe Gheorghiu Dej” de pe bulevardul Prezan, mai exact între acestea și blocurile din „Cvartalul Uruguay – blocurile semi-comuniste” au fost proiectate să fie și adăposturi antiatomice. Nu știu dacă chiar mai sunt funcționale acum pentru acest scop, foarte probabil să nu mai fie „în timp real”, însă presupun că pot fi repuse în circuit, în caz de…

Să nu mai spună nimeni, așadar, că nu au lăsat și comuniștii moșteniri foarte frumoase și valoroase urmașilor lor… 😊 (George Butunoiu – mai 2022)

Prețuri din anunțuri:

  • 6,800€/mp util (4 camere, 220 mp utili, 3 balcoane și rooftop = 200 mp , etaj 2) – august 2022

Referințe:

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...