Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare

Cvartalul Eroilor – blocurile comuniste - CS 293(Locul 313/354)

(cvartal, 9 blocuri, 2 - 5 niveluri, anul construirii: 1957)
Blocurile din Cvartalul Eroilor au fost construite în același timp cu celelalte proiecte – surori de sovietizare, Kiseleff și Primăverii. Dacă în Kiseleff au fost proiectate de la început pentru a fi locuințe pentru conducerea comunistă supremă, deci nec plus ultra locativ, cele din Primăverii au fost făcute pentru proletari (apartamente minuscule și meschine), iar cele din Cotroceni la un standard undeva între cele două.
Amplasament: 70
Estetică exterioară: 24
Estetică interioară: 17
Funcționalitate: 25
Property INDEX: S 293
Cvartalul Eroilor, Property Index (residential) GB Real Estate

Cuprinde cele 9 blocuri construite de o parte și de cealaltă a Bulevardului Eroilor, între strada Carol Davila și esplanada Școlii Superioare de Război (Academia Militară).

Comuniștii și-au marcat teritoriul și în Cotroceni

Despre Cotroceni s-a scris mult, pentru că e un lucru frumos, e interesant de studiat din toate unghiurile: urbanistic, arhitectural, sociologic, ideologic… Site-ul Muzeului Municipiului București are o descriere sintetică, dar suficient de detaliată și de precisă a istoriei cartierului, făcută de Ionel Ioniță.

Ionel scrie despre pădurile și mlaștinile care erau acolo nu cu foarte mult timp în urmă, despre cum s-au apucat bucureștenii de atunci să le dreneze, să îndrepte malurile Dâmboviței, să facă planuri urbanistice, să construiască străzi și vile cum nu va mai vedea neam de neamul bucureșteanului de acum înainte, să facă parcuri, să pună flori și statui, să construiască facultăți de medicină în clădiri cum nu mai au multe în lume. Și a ieșit un lucru minunat din mințile și mâinile acelor oameni.

Și după război, hop și comuniștii să-și aducă contribuția, să-și pună și ei amprenta, să-și marcheze teritoriul, așa cum au făcut-o peste tot pe unde au găsit locuri asemănătoare: blocurile lui Gheorghe Gheorghiu Dej din Cvartalul Kiseleff, străzile cu blocurile sovietice din Primăverii. În 1957 au început să construiască 9 blocuri cu câte patru etaje (slavă Domnului că doar atât!) de o parte și de cealaltă a marelui bulevard, între fosta Uliță a Notagiilor (Carol Davila) și esplanada Școlii Superioare de Război (Academia Militară). Sunt câte trei în față, la bulevard, de fiecare parte, și în spate mai sunt două pe mâna dreaptă, cum cobori, și unul pe cea stângă. În pozele vechi se văd case și vile în zona aceea, deci pare foarte probabil ca acelea să fi fost dărâmate pentru a face loc arhitecturii sovietice.

Blocurile din Cvartalul Eroilor au fost construite în același timp cu celelalte proiecte – surori de sovietizare, Kiseleff și Primăverii, dar și cu cele din Cvartalul Floreasca, în bună măsură. Dacă în Kiseleff au fost proiectate de la început pentru a fi locuințe pentru conducerea comunistă supremă, deci nec plus ultra locativ, cele din Primăverii au fost făcute pentru proletari (apartamente minuscule și meschine), iar cele din Cotroceni la un standard undeva între cele două.

Care standard rezidențial, în anii 70, 80, când erau foarte puține mașini și când urbanismul era luat mul mai în serios decât acum (vezi poza de mai jos cu zonele verzi și artezienele), era destul de ridicat în ierarhiile vremii – chiar și cu apartamente bulgakoviene, de 40mp la două camere. Și chiar dacă, din punct de vedere arhitectural, respectau bine principiile antiesteticii comuniste. Acum, însă, blocurile sunt degradate, spațiile verzi din jurul lor neîngrijite, spațiile comune adesea insalubre. Fără mirare, așadar, că apartamentele din ele se vând sub 2,000€/ mp… (George Butunoiu – august 2022)

Cvartalul Eroilor în 1976
Cvartalul Eroilor în 1976

Referințe:

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...